Hydepark Doorn

 

De apotheose van het buitenleven van de familie Van Loon, en het mag wel gezegd worden: van geheel Nederland, werd bereikt met de aanleg van het spectaculaire Hydepark (1885-1888) in Doorn voor het echtpaar Van Loon-Borski. Voor
Europese begrippen was dit weliswaar een veel voorkomend modieus type nieuwgebouwd chateau, doch volstrekt on-Nederlands in schaal en uitvoering.

Jonkheer Hendrik van Loon was jongste zoon van het echtpaar Van Loon-Van Winter. Door zijn huwelijk met de puissant rijke Nederlandse bankiersdochter Louise Borski werd Hendrik in de handelsfirma van haar vader en broer opgenomen. Hij had nauwe contacten met de Londense financiële wereld via de bevriende bankiershuizen Barings en Hope. Toen in 1881 en 1884 de erfenissen van Louise Borski’s vader en broer vrijvielen, had het echtpaar Van Loon-Borski bijkans onbeperkte financiële middelen om een perfect geoutilleerd landgoed te realiseren. Hydepark, een paleisachtige villa, was met zijn rijk ingerichte Franse salons en een op Engelse wijze ingerichte huishouding, haar bontgebloemde wandeltuinen en uitgestrekte jachtgronden het nec plus ultra van het zomerse buitenleven. Daarbij waren de eigen elektriciteitscentrale, waterzuiveringsinstallatie, waterleiding en telefoonaansluiting een ultramodern staaltje van techniek te noemen.

De familie Van Loon was in de Engelse traditie dol op de paardensport en hechtte veel waarde aan rijden met paarden en rijtuigen met alles wat daarbij hoorde. De familie beschikte over een van de indrukwekkenste verzameling rijtuigen, tuigen en livreien. Daarom had Hydepark ook een zeer luxe en modern Engels ingericht koetshuis. De gebouwen van Hydepark zijn gebouwd door de grote Amsterdamse aannemers Staal & Haalmeijer. De bouwtekeningen werden getoond op de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1889. De firma Gebr. Copijn heeft het park ontworpen en aangelegd. Copijn was de eerste in Nederland die volwassen bomen in de aanleg gebruikten; een novum. Hierdoor oogde Hydepark meteen al oud en lommerijk vanaf de openbare weg. Van het park van Hydepark met diverse tuinonderdelen en bijgebouwen zijn heel veel foto’s gemaakt vlak na de oplevering van dit landgoed. Aan de hand van deze foto’s en het zeer gedetailleerde ontwerp van Hendrik Copijn is als het ware een reis in de tijd een wandeling over het landgoed anno 1889 te maken.

Hendrik Maurits van Loon
Louise Borski
Hydepark Doorn

Het huis Hydepark was vooral ingericht volgens de wens van Louise Borski en
ook vooral voor haar bestemd. Tijdens het winterseizoen bewoonde zij haar villa
Beaulieu te Cannes en was daar middelpunt van de internationale beau monde.
Hydepark werd op een moment gebouwd dat voor drie van haar vijf kinderen
nog een geschikte huwelijkspartner werd gezocht in nationale en internationale
kringen. In het tweede jaar na de voltooiing van Hydepark werden de verlovings-
en huwelijksfeesten gevierd van zowel dochter Ada met Joan baron van Zuijlen
van Nijevelt en zoon Ernest met Cornelie baronesse Schimmelpenninck van der
Oye. De oude traditie van de buitenplaats als huwelijkssymbool was kennelijk nog
springlevend.

Hydepark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het huis Hydepark is in 1942 afgebrand en daarna afgebroken.
Op dezelfde plek verrees in de jaren zestig het PKN-Nederlands
Hervormd seminarie en is niet toegankelijk. In het park zijn nog
veel elementen te herkennen, waaronder de oranjerie.

Hydepark oranjerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hydepark Oranjerie en Watertoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hydepark 1924