Dubbelloon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van Dubbelloon begint in 1650 met de aankoop door Nicolaes en Pieter van Loon, broers en handelspartners te Amsterdam,  van drie percelen grond. Eigendom van de jonker Dirk van der Nath strekkende van de westoever van de Amstel tot de Wetering in de Buitenveldertse polder. Deze percelen lagen ongeveer op/bij het huidige Sorgvliet. Twee van de drie percelen grensden aan elkaar, terwijl één perceel waarschijnlijk iets stroomafwaarts lag. De  gezamelijke aankoop werd aangevuld door een koop van Pieter van Loon in 1658 van een perceel tegen de tochtsloot bij de derde watermolen. Onder Dubbelloon is een buitenplaats “Enkelt Loon” dat op een oude kaart zichtbaar is. Of deze buitenplaats met “Loon” in de naamgeving van Loon bezit was is niet bekend.

Op 6 december 1734 verkoopt Nicolaes van Loon zijn deel aan de echtgenote van zijn broer Pieter, Josina van Loon, die al de gehele rest van Dubbelloon had.

Pieter van Loon (1667-1716)

Ondertussen moet ook het uiterste zuidelijke deel van het Van Loon bezit, behorende tot de hofstede Dubbelloon verorven zijn aan Pieter óf Josina van Loon. Aan beide echtgenoten zou een deel van de uiteindelijke buitenplaats kunnen zijn verorven. In 1716 overlijdt Pieter van Loon Wzn, en wordt zijn echtgenote Josina rechtmatig eigenaresse van het gehele Dubbelloon.

 

 

 

 

Josina van Loon (1674-1736)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubbelloon