Hartenlust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit buiten was zeer bekend door de publicatie in Het Zegenpralent Kennemerland.

Deze van oorsprong 17de eeuwse buitenplaats kwam in het bezit van Jan Van Loon Jr. en zijn vrouw Maria Backer jr.,  na het overlijden van haar vader in 1779. De buitenplaats was in 1767 door hem op een veiling gekocht.

Jan van Loon jr

 

 

 

 

 

 

 

Maria Backer Jr

 

 

 

 

 

 

 

De veilingcatalogus geeft een goede beschrijving van het huis. Zo was de hal voorzien van een witmarmeren vloer, de belangrijke vertrekken waren voorzien van lambriseringen en de hoofdslaapkamer was bespannen met goudleer. Op de verdieping bevonden zich vijf slaapkamers, twee dienstbodekamertjes, twee kleerzolders, een turfzolder en een vliering. Ten behoeve van de tuin had de vader van Maria Backer op de veiling tevens een groot aantal tuinattributen en beelden verworven. Vrij vroeg reeds had het buiten naast de bestaande baroktuin een slingerbos gekregen, in ieder geval voor 1767. Ook had het park diverse theehuisjes en zitjes. Zo kon beschut van het uitzicht op de landelijke omgeving genoten worden, want daar draaide Hartenlust uiteindelijk om.

Na de dood van zijn vrouw in verkoopt Jan van Loon Jr. de buitenplaats, echter zonder de bijbehorende herenbank in de kerk van Bloemendaal; die schenkt hij aan de kerk.